Vakok és GyengénlátókELÜGY portál elérése


Orvosi rendelőnek otthont adó épületrész akadálymentesítése Újdombrádon
Településünkön lévő orvosi rendelőnek otthont adó épületrész akadálymentesítését valósítottuk meg.A projekt keretében megtörtént az akadálymentes parkoló, bejárathoz vezető járda, rámpa, előlépcső és akadálymentes illemhely kialakítása, valamint a főbejárati ajtó és beltéri ajtók megfelelő átalakítása.

Parlagfű: irtó jó program kéne

Két és félmillióan szenvednek a gyomnövénytől MagyarországonA leggyorsabb ütemben terjeszt allergiás kórt, a magyar lakosság negyede rettegve várja virágzását, idénre már tízmilliárd forintot költ  az egészségügy a betegekre – néhány tény az elsőszámú közellenségről, a parlagfűről, amely ellen a XXI. században is a leghatékonyabb védekezés az irtóhadjárat.


Az Amerikából importált, s az öreg kontinensen, a Kárpát-medencében igen gyorsan terjedő növény az egyik legveszélyesebb gyom. A júliustól októberig tartó virágzási időszakban a levegőbe kerülő milliárdnyi pollentől minden negyedik ember szenved Magyarországon, s egyre többen közülük a kór szövődményként asztmások lesznek.
A parlagfű elleni védekezési módszerek hatékonysági toplistája száz év alatt nem változott: a dobogós irtómódszerek – főleg az augusztusi virágzás-boom idején – a kézi irtás, illetőleg a szakszerű kaszálás és kapálás. A módszertan spártai, de érdemes megfogadni, mert ha ezt bármilyen gépesített irtómunkával helyettesítjük, garantáltan milliárdnyi pollennel borítjuk be a környéket. Hozzáértők arra is felhívják a figyelmet, hogy az ország gyomnövényekkel fertőzött területének 40-50 százalékán hosszútávú megoldást jelentene a birka- és kecskenyájak legeltetése. A kérődzők kíméletlenül bánnak a parlagfűvel, így tömeges, szervezett „bevetésük” már a virágzás előtt végezne a gyompopuláció jelentős részével, megkímélve az érintett régiót a polleninváziótól.
Bár a különböző védekezési módszerekre az utóbbi években folyamatosan nőtt az irtóhadjárat dandárját végző önkormányzatok, intézmények, civil szervezetek állami támogatása, idén az országgyűlés egészségügyi bizottságának kormánypárti és ellenzéki tagjai is úgy vélik: kevés a parlagfű-mentesítésre rendelkezésre álló 700 millió forint. Annyi biztos, hogy ebből a pénzből finanszírozzák a parlagfűirtó médiakampányt; további 108 millió forintot kap az Országos Tisztifőorvosi Hivatal, s a hírek szerint a parlagfű-mentesítési közmunkaprogramokra 223 millió forintnyi apanázst szerezhetnek majd a települések pályázat útján.
A parlagfűgondok feltehetőleg megnyugtatóan csak akkor oldódnának meg, ha az ingatlantulajdonosok betartanák a szabályokat, gyomtalanítanák telküket, így elkerülhetnék az akár 2 millió forintig terjedő büntetést. Ebben az esetben ugyanis a hatóság végzi el a kényszerkaszálást.


Tízszer több pénz kell a megoldáshoz


Szakértői számítások szerint fél évtizeden keresztül legalább 6-8 milliárd forintot kellene évente parlagfűirtásra fordítani, ezzel lehetne megakadályozni, hogy 2010-re ötmillióra nőjön az allergiás betegségekben szenvedők száma. Ez az összeg nagyjából tízszerese az idén ilyen célra elkülönített költségvetési pénzeknek, ugyanakkor kevesebb mint a fele az egészségbiztosító által 2006–2007-re prognosztizált gyógyszerkiadásoknak. Hozzáértők arra is felhívják a figyelmet, ha továbbra is csak csordogál az irtásra szánt állami pénz, az évtized végére képtelen lesz a költségvetés a mostani szinten finanszírozni az allergiás panaszokat enyhítő gyógykészítmények ártámogatását.


A szavazás szünetel
A portál az Informatikai és Hírközlési Minisztérium támogatásával készült.