Vakok és GyengénlátókELÜGY portál elérése


Orvosi rendelőnek otthont adó épületrész akadálymentesítése Újdombrádon
Településünkön lévő orvosi rendelőnek otthont adó épületrész akadálymentesítését valósítottuk meg.A projekt keretében megtörtént az akadálymentes parkoló, bejárathoz vezető járda, rámpa, előlépcső és akadálymentes illemhely kialakítása, valamint a főbejárati ajtó és beltéri ajtók megfelelő átalakítása.

Szkripal-ügy: a támadás nem maradhat következmények nélkül

A Szergej Szkripal egykori orosz kettős ügynök és leánya elleni támadás nem maradhat következmények nélkül - hangsúlyozta Heiko Maas német és Jacek Czaputowicz lengyel külügyminiszter a pénteki varsói tárgyalásaikat követő közös sajtóértekezleten.

Maas leszögezte: a támadás nem maradhat következmények nélkül, tisztázni kell a körülményeit. "Figyelemmel kísérjük a fejleményeket, folyamatosan kapcsolatban vagyunk a brit kormánnyal" - mondta, hozzáfűzve: szeretné, ha az orosz kormány hozzájárulna az ügy tisztázásához.

Czaputowicz felidézte, hogy aznap délelőtt Londonban járt, és Moszkva elleni szankciókról beszélt, az Európai Unión, illetve a NATO-n belüli egyetértés esetén. A varsói sajtóértekezleten a miniszter "határozott lépéseket", "Oroszország iránti világos jelzést" szorgalmazott az ügy kapcsán. "Úgy látjuk, hogy a nemzetközi színtéren el kell ítélni és meg kell büntetni a nemzetközi jog megsértését" - mondta.

"Tudván, hogyan viselkedik Oroszország (...), azon vagyunk, hogy adott esetben helyénvaló lenne egy, a nyilatkozatoknál határozottabb jelzés" - fogalmazott Czaputowicz.

A két minisztert az újságírók kérdezték a Lengyelországgal szemben tavaly decemberben elindított, úgynevezett 7. cikk szerinti EU-eljárásról is kérdezték. A bírált lengyel igazságügyi reform megfelel az uniós jognak és értékeknek - vélekedett Czaputowicz, úgy látván: az Európai Bizottság (EB) által az eljárás során megfogalmazott ajánlások teljesítése "az egész lengyelországi bírósági rendszer összeroppanását" okozhatná.

Nem zárta ki, hogy "bizonyos időtávlatból" majd kiértékelik a megreformált bírósági rendszer működését, és ennek alapján "bizonyos módosításokat" hajtanak végre. Egyúttal lehetetlennek minősítette a két és fél éve elindított reform előtti helyzet visszaállítását.

Felidézte: a reformot részletesen elmagyarázzák a múlt héten az EB-nek és az uniós tagállamoknak is átadott, úgynevezett fehér könyvben.

Maas azon reményének adott hangot, hogy a folyamatban lévő egyeztetések során Lengyelország még "új válaszokat ad". "Utána konkrét lépésekre, ésszerű megoldásra van szükség" - fogalmazott, hozzáfűzve: az Európai Bizottság kritériumait teljesíteni kell. Arra vonatkozóan, hogy a jogállamisági témakör esetleg összekapcsolható lesz-e az uniós alapok felhasználásával, Maas elmondta: reméli, hogy "egyáltalán nem kell majd vitatkoznunk arról, hogy a strukturális alapok bármilyen szerepet játszanak-e ebben az összefüggésben".

Újságírói kérdések az Északi Áramlat-2 nevű orosz-német gázvezetékre is vonatkoztak, itt a miniszterek megerősítették a két ország korábban is eltérő álláspontját. Míg Maas "üzleti-gazdasági" vállalkozásnak, Czaputowicz politikai projektnek minősítette a Balti-tenger alatt épülő vezetéket, melyet - mint kifejtette - Moszkva a környező országok zsarolásához használhat.

Az EU-t érő belső és külső kihívásokra hivatkozva Maas és Czaputowicz egyetértettek az európai egység megőrzésének fontosságában, a lengyel külügyminiszter beszámolója szerint egyetértés volt a többsebességes EU elutasításában is.

A szerdán hivatalba lépett Mass Varsóban pénteken Andrzej Duda elnökkel és Mateusz Morawiecki kormányfővel is tárgyalt. Hétfőn Angela Merkel német kancellár tesz hivatalos lengyelországi látogatást.

MTI


A szavazás szünetel


A portál az Informatikai és Hírközlési Minisztérium támogatásával készült.