Vakok és GyengénlátókOrvosi rendelőnek otthont adó épületrész akadálymentesítése Újdombrádon
Településünkön lévő orvosi rendelőnek otthont adó épületrész akadálymentesítését valósítottuk meg.A projekt keretében megtörtént az akadálymentes parkoló, bejárathoz vezető járda, rámpa, előlépcső és akadálymentes illemhely kialakítása, valamint a főbejárati ajtó és beltéri ajtók megfelelő átalakítása.

Hamarosan kiderül, melyik nemzetiségnek hány aláírást kell gyűjtenie az országos lista állításához

Hétfőn derül ki, melyik országos nemzetiségnek hány aláírást kell gyűjtenie ahhoz, hogy országos nemzetiségi listát állíthasson az áprilisi országgyűlési választáson. A listával kedvezményes mandátumot lehet szerezni az Országgyűlésben, de a legutóbbi választáson egyik nemzetiségi önkormányzatnak sem sikerült.

Az országgyűlési választáson az országos nemzetiségi önkormányzat jogosult országos nemzetiségi listát állítani. A nemzetiségi lista állításához a névjegyzékben nemzetiségi választópolgárként szereplő választók legalább egy százalékának ajánlása szükséges.

A Választási eljárásról szóló törvény (Ve.) rögzíti, hogy a szükséges ajánlások számának meghatározásakor azt kell figyelembe venni, hány, az országgyűlési választásra is kiterjedő hatállyal nemzetiségi választópolgárként regisztrált választó van az adott nemzetiség névjegyzékében a szavazás előtti 48. napon, azaz február 19-én.

Az országos lista állításához szükséges ajánlásszámot a hétfői adatok alapján a Nemzeti Választási Iroda állapítja majd meg.

A 13 országos nemzetiségi önkormányzat mindegyike jelezte a Nemzeti Választási Bizottságnál, hogy indulni kíván a választáson.

A vasárnap reggeli adatok szerint eddig a legtöbben, 21.809-en a németek közül vetették magukat a nemzetiségi névjegyzékbe az országgyűlési választásra is kiterjedő hatállyal. 20.193-an szerepelnek a roma névjegyzékben, 2060-an a horvát, 1640-en a szlovák, 1003-an a ruszin, 813-an a román, 513-an az ukrán, 398-an a szerb, 275-en az örmény, 239-en a görög, 229-en a lengyel, 206-an a szlovén, 157-en a bolgár névjegyzékben.

Mivel az országos lista állításához szükséges számú aláírást csak akkor tudják összegyűjteni az országos nemzetiségi önkormányzatok, ha tudják, hogy kik regisztráltak a nemzetiség választópolgáraként a központi névjegyzékben (hiszen csak őket érdemes felkeresniük), ezért a választási iroda az adott nemzetiség tagjaként regisztrált választópolgárok nevét és lakcímét átadja a nemzetiségi jelölőszervezeteknek.

Az országos nemzetiségi önkormányzatoknak március 6-áig kell összegyűjteniük a szükséges számú aláírást és bejelenteniük az országos listájukat.

A nemzetiségek listájukkal kedvezményes mandátumot szerezhetnek az Országgyűlésben. A kedvezményes országgyűlési mandátumhoz a "normál" országos listás mandátum megszerzéséhez szükséges szavazatszám negyede kell. Becslések szerint egy országos listás képviselői mandátum elnyeréséhez legalább 80-100 ezer szavazat szükséges, a nemzetiségek kedvezményesen, ennek negyedéért juthatnak képviselői helyhez.

A kedvezményes mandátumot szerző képviselőknek ugyanolyan jogaik vannak, tehát ugyanannyit ér a szavazatuk, mint az egyéniben vagy pártlistáról mandátumot szerező képviselőtársaiknak.

A 2014-es országgyűlési választás idején 22.022 szavazat kellett a kedvezményes mandátumhoz, ezt egyik nemzetiségi önkormányzat sem tudta elérni.

A nemzetiségi listát állító, de azon mandátumot nem szerző nemzetiséget nemzetiségi szószóló képviseli az Országgyűlésben. A nemzetiségi szószóló a nemzetiségi listán első helyen szereplő jelölt lesz.

MTI


A szavazás szünetel


A portál az Informatikai és Hírközlési Minisztérium támogatásával készült.