Vakok és GyengénlátókOrvosi rendelőnek otthont adó épületrész akadálymentesítése Újdombrádon
Településünkön lévő orvosi rendelőnek otthont adó épületrész akadálymentesítését valósítottuk meg.A projekt keretében megtörtént az akadálymentes parkoló, bejárathoz vezető járda, rámpa, előlépcső és akadálymentes illemhely kialakítása, valamint a főbejárati ajtó és beltéri ajtók megfelelő átalakítása.

Német kormányalakítás: a kompromisszumok jelenthetnek stabilitást, de bizonytalanságot is

Minden korábbinál magasabb árat fizetett az együttműködéshez elengedhetetlen kompromisszumokért az Angela Merkel kancellár vezette nagykoalíció - értékelte a német koalíciós megállapodást az MTI-nek Kiss J. László Németország-szakértő.

Ezek a kompromisszumok jelenthetnek stabilitást, de a nagykoalíciós keretben a politikák állandó egymáshoz igazításával a változások elmaradását és ezzel a status quo fennmaradásával együtt járó bizonytalanságot is - hangsúlyozta a Corvinus Egyetem tanára, aki szerint Angela Merkel küszöbönálló negyedik kormányzati ciklusa a nevével fémjelzett korszak végének kezdete.

A költségvetési többlet minden korábbinál nagyobb lehetőséget nyújtott a kompromisszumokra. 2017-ben a korábbi rekordot megdöntve 734 milliárd euró folyt be az állam, a tartományok és községek kasszájába. Többé-kevésbé mindhárom párt - a kereszténydemokrata CDU, a keresztényszocialista CSU és a szociáldemokrata SPD - kívánságait teljesíteni kellett, attól a szándéktól is vezetve, hogy a két nagy néppárt, a CDU és az SPD visszaesését legalább mérsékelni lehessen.

A kiadások irányát jól mutatja például a 15 ezer új rendőr és 6000 igazságügyi alkalmazott foglalkoztatása, a kétmilliárd euró a szociális lakásépítésre, a gyermektámogatások növelése, a bérleti díjak emelésének korlátozása, továbbá a 2025-ig a kutatásokra fordított összegek jelentős, a hazai össztermék 3,5 százalékát elérő növelése. Minden idők legnagyobb oktatási reformjaként egyedül az iskolák korszerűsítésébe, az egész napos iskolák és 2025-ig a gyors internet rendszerének kiépítésébe 11 milliárd eurót fektetnek be.

A koalíciós megállapodás Európa-fejezetében egyértelmű az állásfoglalás az eurózóna reformja mellett, "szolidáris felelősségmegosztásban" Franciaországgal. A dokumentum jelzi, hogy Németország vezető hatalomként visszatér az európai vitákba, és kész az EU-kasszába többet fizetni, nem utolsósorban azért, mert Nagy-Britannia távozásával egy 12 milliárdos lyuk keletkezik az uniós költségvetésben.

A szakértő úgy vélte, Angela Merkel a koalíciós tárgyalásokból meggyengülve került ki. Mindez - több más tényező mellett - azt jelenti, hogy negyedik kormányzati ciklusa a Merkel-korszak végének kezdete. Ugyanakkor a három, egyaránt hatvanas éveiben járó pártvezető - Angela Merkel, Martin Schulz és Horst Seehofer - politikai túlélését biztosító koalíciós megállapodás arra is utal, hogy a politikai nemzedékváltás kérdése az új politikai ciklusban nem kerülhető el.

Merkel komoly engedményeket tett a koalíciós partnereknek azért, hogy megtarthassa a kancellári hivatalt. Noha az olyan, identitásukat leginkább hangsúlyozó követeléseik megvalósításában, mint a kétszintű egészségbiztosítási rendszer és a határidős munkaszerződések megszüntetése, a szociáldemokraták nem értek el teljes áttörést, mégis "nyertesnek" tekinthetők.

Hat miniszteri a posztot, köztük olyan stratégiailag fontos tárcákat kaptak, mint a külügyminisztérium, a pénzügyminisztérium és a munkaügyi minisztérium. Martin Schulz az SPD tagságának a koalíciós megállapodásról tervezett, sorsdöntőnek számító szavazását is a nyomás eszközeként használta fel, hogy az uniópártokkal szemben erősítse tárgyalási pozícióját. Ennek nyomán joggal beszélhetett arról, hogy a koalíciós szerződés a szociáldemokraták kézjegyét viseli magán.

A pártszavazást illetően a szakértő rámutatott: Martin Schulz korábban kategorikusan kizárta a nagykoalíciót és egy Merkel-vezetésű kormányban való szerepvállalását. Ennek azonban éppen ellenkezőjét tette, ezért a szociáldemokrata pártbázisban elfogadottsága drámaian csökkent, jóllehet tavaly 100 százalékkal választották pártelnökké.

A pártelnökségről való lemondásával Schulz most "menekülési utat" választott. Kikerül a tűzvonalból és a párt megújításának kényes feladatát Andrea Nahlesnek adja át, míg ő maga a bejelentett külügyminiszterséggel olyan pályát választ, amelyen támaszkodhat az Európai Parlament elnökeként szerzett nemzetközi tapasztalataira.

Ennek ellenére számos jel utal arra, hogy Schulz a koalíciós tárgyalások "nyerteseként" sem képes feloldani azt a feszültséget, amely az SPD-ben a nagykoalíciót támogatói és ellenzői között van. Valószínűsíthető, hogy a mintegy 463 ezer szociáldemokrata - közöttük az ifjú szocialisták nagykoalíció-ellenes toborzásaként a 24 ezer új tag - megkérdezését követően a március 4-én várható "eredményhirdetés" is azt a megosztottságot tükrözi majd, amely a pártnak a nagykoalíciós tárgyalásokhoz zöld jelzést adó bonni pártkongresszusán is tapasztalható volt. Ezen a delegátusok mindössze 56 százaléka adott felhatalmazást a koalíciós tárgyalások megkezdésére, amit sokan megalázó eredménynek tartottak.

Kiss J. László szerint az új nagykoalíció arra is felhívja a figyelmet, hogy a két nagy párt, a CDU és az SPD közötti különbségek az újabb közös kormányzás során ismét viszonylagossá válhatnak. A legutóbbi választásokon jelentősen visszaesett nagykoalíció újra az "alternatívanélküliség" megtestesítőjévé válhat, ami hatásaiban a politikai széleket erősíti.

Az előző parlamenti ciklusban a nagykoalíciónak robusztus, 80 százalékos többsége volt, mostanra viszont a CDU/CSU és az SPD együttes támogatottsága a közvélemény-kutatásokban 50 százalék alá süllyedt. A parlamenti erőviszonyok pedig a bevándorlásellenes Alternatíva Németországnak párt megjelenésével stílusában és tartalmában is jelentősen megváltoztak.

A "turbulens" nemzetközi környezetben Berlinnek mind többször olyan kérdésekben kell döntenie, amelyekben nem számíthat eddigi legnagyobb atlanti szövetségese, az Egyesült Államok támogatására és amelyekben korábban nem mindig volt szükség arra, hogy vállalja a döntés gyakorlati következményeit.

MTI


A szavazás szünetel


A portál az Informatikai és Hírközlési Minisztérium támogatásával készült.