Vakok és GyengénlátókOrvosi rendelőnek otthont adó épületrész akadálymentesítése Újdombrádon
Településünkön lévő orvosi rendelőnek otthont adó épületrész akadálymentesítését valósítottuk meg.A projekt keretében megtörtént az akadálymentes parkoló, bejárathoz vezető járda, rámpa, előlépcső és akadálymentes illemhely kialakítása, valamint a főbejárati ajtó és beltéri ajtók megfelelő átalakítása.

Az egyes kulturális törvények módosítását vitatta meg az Országgyűlés

Törő Gábor (Fidesz) ismertetése szerint a törvénymódosítás a lakosságszámhoz és a települési önkormányzat típusához igazodva differenciáltan határozza meg, hogy a közművelődési alapszolgáltatások közül mit kell biztosítani. 

A művészjáradék bevezetéséről rendelkező egyes kulturális és sporttárgyú törvények, valamint egyes kapcsolódó törvények módosítását, illetve a magyar sport, a magyar parasport és a magyar diáksport napjáról szóló ötpárti határozati javaslatot vitatta meg csütörtökön az Országgyűlés.

Törő Gábor (Fidesz) szerint a törvényjavaslattal nemes célt szolgálnak és kifejezi választóik akaratát, hogy ha a kiemelkedő művészeket még jobban elismeri az állam.

A művészjáradékkal kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet, hogy a többszörös díjazás elkerülése érdekében nem kaphatnak járadékot az akadémikusok, a nemzet színésze, a nemzet művésze, a Magyar Állami Operaház mesterművésze és a magyar mozgókép mestere díj birtokosai, hiszen ők már részesülnek más jelentős összegű költségvetési juttatásban.

Hozzátette: az élethosszig tartó adómentes juttatást legkorábban 2018 márciusától folyósíthatják. Ismertetése szerint a művészjáradékra 780 millió forint van, ebből több mint 600 művész járadéka folyósítható.

A Magyar Művészeti Akadémia (MMA) pártoló tagságával kapcsolatos módosításról azt mondta, ennek a tagságnak a köztestület megalakulásakor volt jelentősége, ezért most lezárul a pártoló tagok felvétele. Az MMA közhasznú státuszának megszűnésével pedig adminisztrációs terhektől mentesül a szervezet - mutatott rá.

Törő Gábor ismertetése szerint a törvénymódosítás a lakosságszámhoz és a települési önkormányzat típusához igazodva differenciáltan határozza meg, hogy a közművelődési alapszolgáltatások közül mit kell biztosítani. 

A Magyarok Világszövetségét (MVSZ) érintő módosításról azt mondta, a szövetség a második világháború után 1989-ig a kommunista állampárt közvetlen befolyása alatt álló társadalmi szervezet volt. 

A szervezetnél 1945-89 között keletkezett iratok ezért az állam tulajdonát képezik és azokat a közfeladatot ellátó szervek irattári dokumentumaihoz hasonlóan az illetékes közlevéltárban kell elhelyezni - közölte.

MSZP: meg kellene szüntetni az MMA-t

Mesterházy Attila (MSZP) szerint az MMA-t megszüntetni kellene, nem törvénymódosításokat benyújtani az akadémia működését szabályozó törvényhez.

A művészjáradékról azt mondta, támogathatónak tartják, de úgy látják, sok olyan szakma van az országban, ahol alacsony volt a hivatalos fizetés, így kicsi lett a nyugdíjalap. Példaként a pincéreket említette.

KDNP: az MMA a jövőben művészjáradékot nyújt a díjazott művészek számára 

A KDNP vezérszónoka Szászfalvi László a tíz törvényt módosító javaslatból a Magyar Művészeti Akadémiáról szóló változtatásokat emelte ki. A módosítások legfontosabb elemének azt tartotta, hogy az MMA a jövőben a kiemelkedő művészeti teljesítmények és életpályák elismeréseként élethosszig tartó művészjáradékot nyújt a 65 év feletti díjazott művészek számára. 

Kiemelte azt is, hogy változnak a MMA tagválasztási szabályai, és a jövőben a főtikár mandátuma az elnöki mandátumához igazodik majd. A képviselő a részletesen ismertette a javaslat további elemeit, és jelezte, hogy a pártja támogatja az előterjesztést.

A Jobbik támogatja a javaslatot

Szilágyi György, a Jobbik képviselője pártja nevében támogatta a javaslatot. A művészjáradékról szólva köszönetet mondott B. Laborc Flóra Ferenczy Noémi díjas ötvösművésznek, mert ismertetése szerint ő fordult ezzel a kezdeményezéssel 2016-ban a Magyar Művészeti Akadémiához.

MSZP: szavazatszerző intézkedés a művészjáradék 

Legény Zsolt, az MSZP képviselője a művészjáradékot egy újabb "szavazatszerző" intézkedésnek tartotta, amelyet a választások közeledtével vezetnek be. Hangsúlyozta: nem vitatják el a művészi érdemeit senkinek, de mégiscsak ez a kormány szüntette meg 2011-ben a korhatár előtti nyugdíjat, köztük a művészeti tevékenységeket folytatók öregségi nyugdíját is.

Szabó Tünde sportért felelős államtitkár zárszavában azt hangsúlyozta: biztos abban, hogy a módosítások még átláthatóbb szabályozást teremtenek.

Ötpárti javaslat

Dúró Dóra, a Jobbik képviselője ismertette azt az ötpárti javaslatot, amelyet a magyar sport, a magyar parasport és a magyar diáksport napjáról nyújtott be közösen a Fidesz, a KDNP, a Jobbik, az LMP és az MSZP egy-egy képviselője. 

Elmondta: a javaslat szerint a Magyar Athletikai Club által Budapesten 1875-ben megrendezett első szabadtéri sportverseny évfordulóját, május 6-át a Magyar sport napjává, a Mozgásgátoltak Halassy Olivér Sport Club 1970-ben történt megalakulásának napját, február 22-ét a Magyar parasport napjává, szeptember utolsó péntekét pedig a Magyar diáksport napjává nyilvánítanák.

Ismertetése szerint Szabó László, a Magyar Paralipiai Bizottság elnöke idén májusban a kulturális bizottság ülésén kezdeményezte, hogy az Országgyűlés hozza létre a magyar parasport napját. Hozzátette: emellett a javaslatban a magyar sport napja is szerepel, mert ez ugyan korábban jogilag már létezett, de egy "kettős derogáció" során kikerült a magyar jogrendszerből. Hozzátette: a Magyar diáksport napja ugyancsak évek óta létező kezdeményezés, a Magyar Diáksportszövetség sikere, amelyet most az Országgyűlés is elismerne.

Szabó Tünde sportért felelős államtitkár támogatta az ötpárti kezdeményezést, hangsúlyozva, hogy a sportnak közösséget összetartó és teremtő ereje van, és jelentős gazdasági tényező is. 

Tapolczai Gergely, a Fidesz vezérszónoka azt javasolta, hogy az előterjesztés egészüljön ki a Magyar siketsport napjával, amely az 1912-ben létrehozott Siketek Sportklub alapításának napja, június 2-a lenne.

MTI


A szavazás szünetel


A portál az Informatikai és Hírközlési Minisztérium támogatásával készült.