Vakok és GyengénlátókOrvosi rendelőnek otthont adó épületrész akadálymentesítése Újdombrádon
Településünkön lévő orvosi rendelőnek otthont adó épületrész akadálymentesítését valósítottuk meg.A projekt keretében megtörtént az akadálymentes parkoló, bejárathoz vezető járda, rámpa, előlépcső és akadálymentes illemhely kialakítása, valamint a főbejárati ajtó és beltéri ajtók megfelelő átalakítása.

Egyedi szennyvízelvezetésre tizenkétmilliárd forint áll rendelkezésre 2020-ig

Egyedi szennyvízelvezetések megoldására tizenkétmilliárd forint áll rendelkezésre 2020-ig a vidékfejlesztési program 1300 milliárd forintos keretéből - hangsúlyozta a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkára csütörtök délután a Győr-Moson-Sopron megyei Csikvánd községben, ahol 201,2 millió forintból építik ki a szennyvízelvezetést.

Kiss Miklós Zsolt elmondta, hogy eddig 38 pályázatot támogattak 4,7 milliárd forint értékben.

Hozzátette: valamennyi időben beadott pályázatról született már döntés, kilenc később beérkezett kérelemről december után határoznak.

A települési önkormányzatok a pályázathoz előleget is fel tudnak venni a kormánytól, biztosíték mentesen - mondta.

Az államtitkár beszélt arról is: sok olyan kistelepülés van az országban, amelynek  jövőjét a kormány biztosítani szeretné az életminőség javításával, hogy ne csak a városokban legyen érdemes élni - mondta.

A vízre, mint az egyik stratégiai eszközre, különösen odafigyel a kormány, a környezet védelme érdekében is - tette hozzá.

Gyopáros Alpár, a térség fideszes országgyűlési képviselője arról beszélt, hogy az elmúlt hét évben egyebek mellett óvodát, iskolát, orvosi rendelőt, templomot és kastélyparkot újítottak fel a településen, több mint egymilliárd forintból.

Kozma Tibor a település független polgármestere azt mondta, hogy az elmúlt 19 évben kétszer is sikertelenül pályáztak a szennyvízelvezetés kiépítésére. A mostani pályázatnak köszönhetően azonban már a hónap elején elkezdték telepíteni a berendezéseket.

A csikvándi fejlesztést az Európai Unió közel 155 millió forinttal támogatja, a jövő év végére 130 ingatlanon 128 egyedi szennyvízkezelő berendezést telepítenek.

Az egyedi kezelést egy Magyarországon gyártott kisberendezéssel oldják meg. A berendezés a szennyvizet a határérték-előírásoknak megfelelő minőségben tisztítja, így az  további felhasználásra, például öntözésre is használható.

A tisztítás során visszamaradt kis mennyiségű szennyvíziszapot szippantással tudják eltávolítani, de ha az összetétele megfelelő, komposztáló anyagnak is használható.

MTI


A szavazás szünetel


A portál az Informatikai és Hírközlési Minisztérium támogatásával készült.