Vakok és GyengénlátókOrvosi rendelőnek otthont adó épületrész akadálymentesítése Újdombrádon
Településünkön lévő orvosi rendelőnek otthont adó épületrész akadálymentesítését valósítottuk meg.A projekt keretében megtörtént az akadálymentes parkoló, bejárathoz vezető járda, rámpa, előlépcső és akadálymentes illemhely kialakítása, valamint a főbejárati ajtó és beltéri ajtók megfelelő átalakítása.

Víziközmű-adatbázis létrehozásáról tárgyaltak az Országgyűlésben

Szabó Zsolt, a nemzeti fejlesztési tárca kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkára expozéjában kifejtette, hogy a törvényjavaslat egy országos hatáskörű víziközmű kataszter elkészítését, az adatbázis üzemeltetését és a frissítés alapjait fekteti le, és kapcsolatot teremt a nyilvántartások között.

Meghatározza az érintett rendszerek között átadandó adatok körét, a kapcsolat módját és a részletszabályokat - tette hozzá.

Az államtitkár jelezte, hogy a továbbiakban a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal vezeti a közhiteles adatnyilvántartást, amely uniós és hazai forrásból jön létre. A rendszer települései adatokat is tartalmaz, így az önkormányzat, az állam és a közműszolgáltató számára minden információ rendelkezésre áll, amely segíti a fejlesztést és a rekonstrukciót.

A javaslat megfelel az uniós szabályoknak és nélkülözhetetlen például a hatóságok díjmegállapítási jogköréhez.

Szabó Zsolt azt is elmondta, hogy az adatbázis személyes adatokat nem, csak szakmaiakat tartalmaz.

Fidesz: csökkennek a bürokratikus terhek

Dunai Mónika, a Fidesz vezérszónoka azt emelte ki, hogy az elektronikus adatbázis létrehozásával tovább csökkennek a bürokratikus terhek, ami összhangban van pártja céljaival. A digitalizációt az ügyintézés határidejének rövidülése miatt is fontosnak tartotta.

Célként jelölte meg a szolgáltatási szemlélet és az etikus működés megerősítését is.

A kormánypárti politikus kiemelte az úgynevezett okosmérés feltételeinek biztosítását is, amelynek révén - a villamosenergia szektor után - itt is elérhető lesz az elektronikus fogyasztásmérés. Ez a jövő útja - értékelt.

MSZP: az ötlet jó, de pénz is kell hozzá 

Heringes Anita, az MSZP vezérszónoka azt hangoztatta: maga az ötlet jó és támogatandó, de fenntartásokkal kezelik azt, mert tartanak tőle, hogy a közpénzeket nem úgy használják fel, "ahogy a nagykönyvben meg van írva".

Üdvözölte, hogy az informatikai rendszerből lekérhetők lesznek a hálózati adatok, bekötések, a csövek kora és állapota. Mindez egy építkezéskor nagy segítség - értékelt.

Az ellenzéki politikus ugyanakkor azt is megjegyezte: szerinte a kormány tönkre tette a közműszektort, annak sem pénze, sem állománya nincs a fejlesztéshez.

Az okos mérést szintén jónak tartotta, de azt is megfogalmazta: az a félelme, hogy több 100 millió forintért felmérik a megvalósíthatóságot, a megvalósítás pedig elmarad.

Heringes Anita kitért arra is, hogy beruházásokra van szükség az elöregedett hálózatokban és javítani kell az ügyfélszolgálatokon.

KDNP: a javaslat az egyszerűsítést szolgálja 

Földi László, a KDNP vezérszónoka az egyszerűsítésre és a bürokratikus akadályok lebontására hivatkozva támogatásáról biztosította a kormányzati előterjesztést. Fontosnak tartotta, hogy a témában keletkezett információk egy adatbázist alkossanak, naprakész információk legyenek az összes településről. Ez nem elhanyagolható a víz- és csatornadíjak még hitelesebb megállapítása miatt sem - tette hozzá.

A kormánypárti politikus üdvözölte az elektronikus ügyintézés egyre szélesebb körű felhasználását és a párhuzamosságok integrálását.

Jobbik: támogatható az elképzelés

Kepli Lajos, a Jobbik vezérszónoka összességében támogathatónak ítélte az elképzelést, szerinte egy ilyen adatbázisnak már rég léteznie kellene. Kifejtette, hogy az a fejlesztések, az engedélyezések és az ellenőrzések miatt is nélkülözhetetlen.

Az informatikai rendszer segítséget nyújthat például az elavult ivóvíz vezetékeknél - mondta, kifogásolva, hogy a "tűzoltó jelleggel" véghezvitt karbantartásokat nem követik nagyobb szakaszon beruházások.

Az ellenzéki politikus a vízdíjak országos eltérésére is felhívta a figyelmet és egységesítést szorgalmazott. Értékelése szerint az okos mérőrendszer erre is megoldást jelenthet a fogyasztás optimalizálásával.

MSZP: ne álljanak meg a hazai alkalmazásban!

Józsa István (MSZP) Magyarország fejlődésének egyik kulcselemeként hivatkozott a víz- és csatornarendszer kérdésére. Úgy vélte: az adatbázis a fogyasztók mellett az üzemeltetőknek is fontos információkat ad, javítja a szolgáltatás színvonalát, ha tervszerű a karbantartás.

A szocialista politikus szerint a hazai színvonal javítása során létrejött tudás a világpiacon is értékesíthető, s ezt mellé lehet tenni ahhoz az elképzeléshez, amelyet Áder János köztársasági elnök hirdet világviszonylatban, miszerint Magyarország érdemben foglalkozik a víz ügyével.

Az MSZP fontosnak tartja, hogy az elképzelések a gyakorlatban is megvalósuljanak és ne álljanak meg a hazai alkalmazásban - hangoztatta.

MTI


A szavazás szünetel


A portál az Informatikai és Hírközlési Minisztérium támogatásával készült.