Vakok és GyengénlátókOrvosi rendelőnek otthont adó épületrész akadálymentesítése Újdombrádon
Településünkön lévő orvosi rendelőnek otthont adó épületrész akadálymentesítését valósítottuk meg.A projekt keretében megtörtént az akadálymentes parkoló, bejárathoz vezető járda, rámpa, előlépcső és akadálymentes illemhely kialakítása, valamint a főbejárati ajtó és beltéri ajtók megfelelő átalakítása.

Czibere: modellkísérleti program indul a gyermekjóléti szolgálatok fejlesztésére

Több mint kétmilliárd forintból modellkísérleti program indul a gyermekjóléti szolgálatok szociális segítő tevékenységének fejlesztésére - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára csütörtökön Szekszárdon, sajtótájékoztatón.

Czibere Károly emlékeztetett: jövő szeptembertől kötelező feladat lesz az óvodai és iskolai segítő tevékenység megszervezése az ország 197 járásában.

A most induló kísérleti program keretében 48 gyermekjóléti központ 20-40 millió forintos támogatásból 12 hónapon keresztül felkészíti az említett intézményeket az új feladatra, amire a kormány jövő szeptembertől 5,6 milliárd forintot biztosít évente - tette hozzá. Ezzel másfélszeresére nő a család- és gyermekjóléti szolgáltatások jelenleg 11 milliárd forintos központi forrása - jegyezte meg.

Az államtitkár szerint a program azt szolgálja, hogy a szolgálatok időben feltárják és kiszűrjék a gyermekek biztonságát veszélyeztető körülményeket, a bántalmazást, elhanyagolást, és megelőzhető legyen a gyermek kiemelése a családból.

Czibere Károly hangsúlyozta: a kormány elkötelezett abban, hogy minden gyermek számára erős, biztonságos kezdést nyújtson.

Közlése szerint az elmúlt években ezt segítette az, hogy a kormányzat többszörösére emelte a Biztos kezdet gyermekházak számát. Bevezették a három éves kortól kötelező óvodai ellátást, és kiterjesztették az ingyenes gyermekétkeztetést, 48-ról 197-re emelték a gyermekjóléti központok számát és kétszintűvé tették az ellátást - sorolta.

Az államtitkár fontosnak nevezte, hogy megerősítették a gyermekvédelmi jelzőrendszert: a köznevelési és az egészségügyi törvénybe is bekerült, hogy a pedagógus és az orvos köteles jelenteni, ha veszélyeztetett gyermekkel találkozik.

Kérdésre válaszolva azt mondta, az iskolai és óvodai segítő munka ma is működik a gyermekjóléti szolgálatoknál, de nem általános, a kísérleti program célja, hogy a jelzőrendszerbe beiktassa az iskolát.

Ács Rezső (Fidesz-KDNP), Szekszárd polgármestere elmondta: a tolnai megyeszékhelyen eddig mintegy ezer gyermeket ért el a gyermekjóléti szolgálat, a programnak köszönhetően a szekszárdi járás tíz intézményében több mint háromezer gyerekkel foglalkoznak majd.

Szabó János, a Gyermekvédelmi Szolgálatok Országos Egyesületének alelnöke közölte: becslésük szerint a szolgálatoknak ezer gyermekenként egy új munkatársra lesz szükségük a feladat ellátásához.

MTI


A szavazás szünetel


A portál az Informatikai és Hírközlési Minisztérium támogatásával készült.