Vakok és GyengénlátókOrvosi rendelőnek otthont adó épületrész akadálymentesítése Újdombrádon
Településünkön lévő orvosi rendelőnek otthont adó épületrész akadálymentesítését valósítottuk meg.A projekt keretében megtörtént az akadálymentes parkoló, bejárathoz vezető járda, rámpa, előlépcső és akadálymentes illemhely kialakítása, valamint a főbejárati ajtó és beltéri ajtók megfelelő átalakítása.

Több hiányosságot és szabálytalanságot talált az ÁSZ a megyei múzeumok működésében

Több hiányosságot és szabálytalanságot talált az Állami Számvevőszék (ÁSZ) a megyei múzeumokban elvégzett felmérése során, amelynek tapasztalatait és eredményeit elemzés keretében összegezte.

A megyei hatókörű városi múzeumokat az Állami Számvevőszék korábban rendszerszinten még nem ellenőrizte. A 19 megyei múzeum 2011-2014 között több alkalommal jelentős szervezeti és gazdálkodási átalakuláson ment keresztül, ez is erősítette az ellenőrzések megindításának indokoltságát - írja az MTI-hez csütörtökön eljuttatott elemzésében a szervezet.

A vezetői irányításban tapasztalt hiányosságokat és szabálytalanságokat visszaigazolva, a megyei múzeumok pénzügyi- és vagyongazdálkodása sem felelt meg a jogszabályoknak. A gazdálkodási és nyilvántartási szabálytalanságok magukban hordozták a korrupció és a visszaélések kockázatát, valamint az intézmények szabálytalan pénzügyi és vagyongazdálkodása nem támogatta a kulturális javak megőrzését sem. A nemzeti vagyonba tartozó kulturális javak nyilvántartására és kölcsönzésére vonatkozó előírásoknak egyetlen múzeum sem felelt meg maradéktalanul, így a kulturális javak állományvédelme és vagyonbiztonsága nem volt biztosított.

Az ellenőrzési tapasztalatok alapján gyengének bizonyult a második védelmi vonalat jelentő irányítói, fenntartói ellenőrzés is. Az irányító szervi feladatellátás során az ellenőrzési jogkörök gyakorlásánál merült fel a legtöbb hiányosság, így az nem töltötte be a szabályszerű közpénzfelhasználás védelmének funkcióját.

Mint írják, az Állami Számvevőszék az ellenőrzési tevékenységén túl tanulmányokat és elemzéseket készít, ezzel az állam "jó kormányzásához", a közpénzek és a közvagyon felelős és szabályos felhasználásához kíván hozzájárulni. Az elemzés célja, hogy az állampolgárok, az önkormányzatok, a szakmai szervezetek, az Országgyűlés és a kormányzati szervek szakmai alapon álló értékelést kapjanak az ÁSZ által korábban nem ellenőrzött, de a társadalmi érdeklődésre számot tartó területről.

Az elemzés rámutatott arra is, hogy a kulturális örökséghez tartozó javak védelme akkor lehet biztosított, ha kiépül a szabályok betartását biztosító integritási és vezetői irányítási rendszer, és megerősödik az irányító szervi ellenőrzés.

Tekintettel arra, hogy az Országgyűlés napirendjén jelenleg szerepel a múzeumi törvény módosítása, az elemzés publikálásával az ÁSZ támogatja az Országgyűlés jogalkotó tevékenységét is.

MTI


A szavazás szünetel


A portál az Informatikai és Hírközlési Minisztérium támogatásával készült.