Vakok és GyengénlátókOrvosi rendelőnek otthont adó épületrész akadálymentesítése Újdombrádon
Településünkön lévő orvosi rendelőnek otthont adó épületrész akadálymentesítését valósítottuk meg.A projekt keretében megtörtént az akadálymentes parkoló, bejárathoz vezető járda, rámpa, előlépcső és akadálymentes illemhely kialakítása, valamint a főbejárati ajtó és beltéri ajtók megfelelő átalakítása.

Német kormány: a németországi törökök nem szavazhatnak a halálbüntetésről

Ha Törökországban népszavazást tartanak a halálbüntetés végrehajtásáról, akkor Németországban az ott élő törökök nem vehetnek részt a referendumon - jelentette be pénteken Steffen Seibert, a német szövetségi kormány szóvivője.

"Politikailag elképzelhetetlen, hogy támogassunk egy szavazást egy olyan intézkedésről, amely egyértelműen ellentétes alaptörvényünkkel és európai értékeinkkel" - szögezte le a német kormány szóvivője. Steffen Seibert hangsúlyozta: ha egy másik ország a németországi nagykövetségén és konzulátusain szavazást akar lebonyolítani, ahhoz a német kormány hozzájárulása kell.

Ennek az engedélynek a megadása "nem kötelező", és a német kormány minden jogi lehetőséget megragadna egy olyan népszavazás megakadályozásához, amely a halálbüntetésről szól - jelezte a szóvivő.

Hasonlóan fogalmazott Martin Schulz, az Angela Merkel kancellár vezette jobbközép CDU/CSU pártszövetséggel kormányzó szociáldemokraták (SPD) elnöke, kancellárjelöltje, aki a Der Spiegel című hírmagazinnak azt mondta: "nem engedhetjük meg, hogy Németországban szavazást tartsanak olyan intézkedésről, amely ellentmond értékeinknek és alkotmányunknak".

A német kormány eddig rendre hozzájárult ahhoz, hogy a Németországban élő, törökországi szavazójoggal rendelkező mintegy 1,4 millió ember részt vehessen a törökországi választásokon és népszavazásokon. A török hatóságok a voksolások lebonyolításához a tucatnyi török főkonzulátus mellett külön erre a célra kibérelt ingatlanokban is berendezhettek szavazóhelyiségeket Németországban. A választások és népszavazások nagyobb fennakadások nélkül zajlottak, a török alkotmány módosításáról tartott márciusi népszavazást is rendben lebonyolították.

Recep Tayyip Erdogan török államfő a tavalyi puccskísérlet után már korábban is világossá tette, hogy kész aláírni a halálbüntetés visszaállításáról szóló jogszabályt, ha a parlament így határoz. Az államfő a jogköreit kibővítő népszavazás óta ismét kiállt a halálbüntetés mellett.

A halálbüntetés eltörlése az európai országok egyik legalapvetőbb értéke, amelyet a nyugati országok a társadalmi fejlődés megkérdőjelezhetetlen mérföldkövének tekintenek. A halálbüntetés tilalma része az Európa Tanács, így Törökország által is elfogadott Emberi Jogok Európai Egyezményének, valamint az Európai Unió alapjogi chartájának.

Európában már csak Oroszországban és Fehéroroszországban nem törölték el a halálbüntetést, de Moszkva moratóriumot hirdetett, így már nem hoznak halálos ítéleteket Oroszországban. Fehéroroszország jelenleg az egyetlen európai állam, ahol halálbüntetéseket szabnak ki és hajtanak is végre.

MTI


A szavazás szünetel


A portál az Informatikai és Hírközlési Minisztérium támogatásával készült.